Wijnweetjes


De eerste wijn blijkt afkomstig uit Georgië en Iran, niet uit Griekenland zoals lang gedacht werd.

 

Een simpele definitie voor wijn is ‘gegist druivensap’. Wijn wordt natuurlijk niet gemaakt van druiven uit de supermarkt, maar van wijndruiven. Genaamd: ‘ Vitis Vinifera’.

 

Bijna alle druivenstokken ter wereld hebben een Amerikaanse onderstok (wortels). Dit komt omdat de druifluis in de 2de helft van de 19de eeuw vele Europese wijngaarden heeft vernield. De Amerikaanse stok blijkt echter resistent tegen dit beestje. De bovenstok (Vitis Vinifera) is daarentegen wel van Europese afkomst, omdat de kwaliteit beter is. Dit gebeurt door middel van enting. Het beste van twee werelden.

 

In een koud klimaat maken ze meer witte wijn dan rode wijn, in een warm klimaat is dit omgekeerd. Dit komt doordat witte druiven sneller rijpen dan rode druiven. En hoe rijpen druiven? Door de zon natuurlijk! 😊

We kennen allemaal witte-, rosé- en rode wijn. Maar wist u dat er ook oranje- en blauwe wijn bestaat?

 

De kleur van de wijn is afkomstig van de kleurstoffen in de schil van de druif. Hoe langer de schil in contact blijft met het druivensap, hoe meer kleur deze afgeeft.

 

Wist u trouwens dat er van blauwe druiven ook witte wijn kan gemaakt worden? Andersom kan er van witte druiven geen rode wijn gemaakt worden.

 

Wijn proeven wordt in verschillende stappen gedaan. Eerst kijkt men naar de wijn en beoordeelt men het zicht, vervolgens wordt er aan de wijn geroken (zonder die eerst te walsen). Na het walsen gaat men nog eens ruiken om de vrijgekomen aroma’s te bestuderen. Dan gaat men de wijn proeven. Vaak nemen we hier wat extra lucht bij, waardoor het slurpende geluid ontstaat. Door de zuurstof optimaliseert de smaak in de wij. Dan kiest u of u de wijn uitspuwt of lekker inslikt. 😊 Ten slotte kunt u de wijn beoordelen.

Als u ‘aardbei’ ruikt in een glas, zit er daar geen echte aardbei in. Aroma’s ontstaan door een chemisch proces of vatrijping die florale, fruitige, boterige aroma’s geven aan de wijn.

 

Wijn met een schroefdop kan uitzonderlijk ook kurk hebben. Het is een wijnfout die afkomstig is van een schimmel (trichloroanisol).

 

Wanneer u een fles wijn opendoet, dient u de capsule af te snijden onder de verdikking in de hals van de fles. Men heet dit de druppelrand en die zorgt er ook voor dat er effectief minder druppels vallen.

 

Jonge wijnen worden vaak in een karaf gegoten. Dit doet men zodat er zuurstof bij de wijn kan. Hierdoor evalueren de aroma’s sneller en krijgt de wijn een krachtiger geur- en smaakpallet. Dit mag in een brede karaf met veel schwung, hoe meer contact met de lucht, hoe beter.

 

Oudere wijnen daarentegen worden ook vaak in een karaf gegoten, met een ander doel, namelijk het bezinksel verwijderen. Hiervoor gebruikt u een smalle karaf en giet u de wijn voorzichtig met zo min mogelijk contact met zuurstof.

Een glaasje wijn bevat ongeveer 125 druiven.

 

Een wijnglas heeft niet alleen een steel omdat het visueel mooi is, maar is ook functioneel. Indien u de wijn bij de kelk zou vasthouden warmt die te snel op.

 

Wijnflessen worden horizontaal bewaard, dat weten vele mensen. Maar weet u ook waarom? Het is belangrijk dat de wijn in contact staat met de kurk, zodat deze vochtig blijft. Is dit niet het geval, dan gaat de kurk krimpen en komt er lucht in de wijn.

 

Voor mousserende wijnen hun bubbels krijgen maakt men eerst een witte wijn. De bubbels worden pas verkregen nadat de wijn een 2de gisting op fles ondergaat. Dit gebeurt door gist en suikers toe te voegen aan de witte wijn, waardoor er bubbels ontstaan.

 

Er bestaat een wijnfontein, echt waar! In Caldari di Ortona, Italië, loopt een fontein elke dag en u kunt er gratis een glaasje van drinken.

 

Raar maar waar .. Oenofobie: angst voor wijn!